Chickn: Το Bel Esprit αντικατοπτρίζει μία pop εκδοχή μας, που όλοι αγνοούσαμε και ανακαλύψαμε μαζί...

Με ήχο που αψηφά την κατηγοριοποίηση, φλερτάροντας με διάφορα πράγματα (ψυχεδέλεια, krautrock, progressive), έχουν πλέον αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από τον αρχικό ντόρο που δημιούργησε η παρουσία τους στην εγχώρια σκηνή των ημερών μας. Με αφορμή τον νέο τους δίσκο Bel Esprit, αλλά και μια μεγάλη συναυλία στο Gagarin (Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με special guests τους Sillyboy's Ghost Relatives και τη Δανάη Nielsen), μιλήσαμε μαζί τους για την Αθήνα του σήμερα και του αύριο, αλλά και για τα όσα αποκομίζουν περιοδεύοντας στο εξωτερικό

Δημήτρης Μεντές
Δημήτρης Μεντές
φωτογραφίες 1,3: Γιώργος Αδάμος

Μιλήστε μου για τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τον νέο σας δίσκο. Πώς κινηθήκατε, αυτήν τη φορά;

Για το Bel Esprit, αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε από την προσφιλή μας συνθήκη του live recording και να αφήσουμε χώρο και χρόνο στην παραγωγική διαδικασία μέσα στο στούντιο. Στη πραγματικότητα, αυτή είναι μία συνεχής πορεία, που κατευθύνεται από το songwriting και τις ανάγκες του εκάστοτε υλικού.

Tι το διαφορετικό έχει λοιπόν για σας το Bel Esprit, σε σύγκριση με τις προηγούμενές σας κυκλοφορίες;

Το Bel Esprit αντικατοπτρίζει μία pop εκδοχή μας, που όλοι αγνοούσαμε και ανακαλύψαμε μαζί. Πέραν του ενθουσιασμού που έρχεται κάνοντας κάτι μέσα από το οποίο ανακαλύπτεις πράγματα για εσένα, αυτή η διαδικασία μάς έφερε κοντά και μας ένωσε σαν γκρουπ.

Τι είναι τελικά αυτό το bel esprit; Περιγράφει ίσως κάποιον άνθρωπο;

Το bel esprit είναι ιδέα.

Πώς έχει ενημερώσει τη μουσική σας και τον τρόπο με τον οποίον παίζετε η περιοδεία στο εξωτερικό;

Τόσο η περιοδεία, όσο και το εξωτερικό, έχουν επηρεάσει και τη μουσική μας, όπως και τον τρόπο με τον οποίον την παίζουμε. Η ζωή στον δρόμο και το καθημερινό gigging σε τροφοδοτούν με όση έμπνευση μπορείς να χρειαστείς. Ακόμα λοιπόν και όταν απομακρυνόμαστε από τη λογική του live, κρατάμε μία αίσθηση λειτουργικότητας και αυτονομίας, που απορρέει καθαρά από εκεί.

Συχνά έχει παρατηρηθεί μία ρομαντικοποίηση της κρίσης στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Εσείς παρατηρήσατε αλήθεια κάποια «crisis porn» λογική στο εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίον κλείνουμε live στο εξωτερικό είναι community-based. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή διατηρούν μία underground νοοτροπία, που δεν μας εκθέτει με κανέναν τρόπο σε τέτοιου είδους προβληματικές. Πιο πολύ το ζούμε αυτό στο κέντρο της Αθήνας, παρά στην περιοδεία.

Τι σας λείπει από την Αθήνα του 2019; Και πώς ονειρεύεστε την Αθήνα του 2020;

Ό,τι έλειψε στον καθένα το 2019, το 2020 ας κάνει κάτι γι' αυτό. Εμείς το ρίξαμε στη μουσική και συνεπώς προσμένουμε ακόμα περισσότερη.

Τι μπορούμε δηλαδή να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τους Chickn, τώρα που αλλάζουμε και χρονιά/δεκαετία;

Καθώς η γραμμή του απαιτητικού από το πολύ απαιτητικό θολώνει όλο και περισσότερο, δεν έχετε να περιμένετε τίποτα παραπάνω από μουσική.

Τέλος, υπάρχει κάποια συναυλιακή εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη;

Η κληρωτίδα για απόψε έβγαλε το live μας στη Besançon της Γαλλίας το 2017, για τους εορτασμούς της Ημέρας της Φωτιάς. Παίξαμε στη σχολή Καλών Τεχνών με πλάτη στο κοινό και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας θεατής κάρφωσε ένα μήλο στο hi-hat του Παντελή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αμερικανοί με τον δεύτερο δίσκο τους Mandala of Fear δίνουν μαθήματα πολυπρισματικού heavy rock και ο ντράμερ

To ντουέτο των αδερφών Mael, εδώ και πέντε δεκαετίες «το κάνει με τον δικό του τρόπο». Ομοίως και στον νέο δίσκο των

FEATURED TODAY

Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής ακούει δυνατά τσιτωμένο hardcore, από την Ουάσινγκτον μέχρι την Αθήνα κι από εκεί στο Λος Άντζελες.

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος ξανακούει την πρώτη κυκλοφορία του Madlib ως Quasimoto και απολαμβάνει το καρτουνίστικο alter ego του, ...

Το Avopolis αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια, ξανακούγοντας 10 εμβληματικά soundtracks του.

HOT STORIES

Οι Massive Attack συνεργάζονται με τους Algiers, τον Saul Williams και τους Young Fathers στο νέο τους υλικό που μας προετοιμάζει για την εμφάνισή τους

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο 11ος δίσκος των Stones θα είναι και πάλι διαθέσιμος με νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια σε ποικίλες deluxe εκδοχές και όχι

43 χρόνια μετά κυκλοφορεί ένα επίσημο clip του κομματιού.

Top